Consultatia optometrica

Consultatia optometrica

Testarea vederii cuprinde mai multe etape foarte importante:

  1. Informatii generale - poate una din cele mai importante etape, avand in vedere ca este primul contact. Specialistul care stabileste corectia optica are nevoie de informatii pretioase, cum ar fi :

- testarea acuitatii vizuale

- simptome

- cerintele pacientului (purtatorului de ochelari)

- istoricul pacientului

- nevoile adaptate la mediul de lucru

  1. Masurarea viciului de refractie - se poate face cu ajutorul autorefractometrului si ne ofera o informatie obiectiva, independenta de cela mai multe ori de pacient. Reprezinta un punct de plecare in stabilirea corectiei optice adecvate.
  1. Proba cu trusa de lentile etalon - avand deja un minim de informatii despre sursa vederii neclare, optometristul este in masura acum sa stabileasca ce corectie optic este necesara. Proba cu lentile este insa o etapa in care este nevoie de cooperarea pacientului.
  1. Teste de echilibru - odata corectia stabilita, avand in vedere ca in multe cazuri viciul de refractie nu poate fi in totalitate corectat, trebuie verificat si confortul pe care pacientul il va avea folosinf ochelarii. Trebuie avut in vedere ca ochelarii sau lentilele de contact trebuie sa asigure cel putin doua cerinte :

- vedere clara

- confort in utilizare.

Testul de echilibru are rolul de a stabili daca dioptria este corecta sau daca nu este prea mica/mare.

  1. Testul pentru astigmatism - Astigmatismul este o problema de vedere care, la valori mici ale refractiei nu necesita corectie. In egala masura, in cazul persoanelor care nu au tolerat niciodata corectia pentru astigmatism, chiar daca teoretic ar vedea mai clar, se poate corecta printr-un echivalent sferic sau deloc.
  1. Testul practic - testarile de mai sus sunt valabile si se pot face in cabinete optometrice special amenajate si cu o anumita dotare. Totusi, este recomandat sa fie testata corectia stabilita si in conditii reale. Cativa pasi cu ochelarii de proba, lectura unui mic text pe telefonul mobil sau orice alta testare in conditii reale este mai mult decat binevenita. Rolul acestei testari este foarte important mai ales in cazuri speciale, ce necesita atentie speciala.

Printre aceste cazuri putem intalni :

- Tehnicieni

- Operatori calculator

- Arhitecti

- Medici

- Soferi

si lista poate continua.